A 1960s Workspace Makeover at Innovation Square

Name: Fracture/Innovation Square
Location: Gainesville, Florida
Size: 2,495 sq. ft.

You've undoubtedly been inside a few, perhaps even worked within one at one time or another: old business center offices. These workspaces can be as uninspiring as muzak on a slow elevator or the decor inside a dentist's waiting room. Floridian startup Fracture moved into such a space inside the University of Florida's research/technology community, Innovation Square, and had their work set out for them...

Josh Steppling of Trimark Properties wrote in to share how they worked with Fracture to transform the space into a start-up ready workspace:

We often use Apartment Therapy (especially the Tech channel) for ideas on new designs, layouts, etc, and I wanted to share our office space, originally built in the 1960s, and then renovated to house a local high-tech startup called Fracture, that stemmed from UF and wanted to remain close to the campus while the startup and tech community grew.

The building embodies a minimalistic, sustainable design with natural lighting and open work space that were created by adding large windows and clearing the walls of private offices.

Pin it button big

A pair of "before" photos of the interior.

Originally, the property had a (noticeably) outdated design – very dark interior, neutral colors, and space broken up into multiple offices, hallways, and meeting rooms. It almost gave you the feel of an old childhood doctor’s office. The renovation was meant to create an inviting space that would encourage collaboration and creativity while representing the Innovation Square community as a whole.

Large windows were installed to allow natural lighting to reduce electric output, dark wood floors created a natural contrast to the white walls, and offices were demolished to create one open, communal office space. As you can see in the pictures, the ceilings were raised and replaced to get rid of the cramped, uniform feeling the older version gave off.

Pin it button big

Also, walls were pushed back some which not only increased the amount of office space available, but also exposed some of the building’s framework, allowing us to visually utilize the building structure rather than hide it (see the multi-colored building columns and walls in the “after” pictures). Ultimately, the finished product fed off of modern design concepts to create a clean, simpler rendition of the old property to give it a more high-tech, modern feel.

Thanks for sharing, Josh!

(Images: Trimark Properties)

3 Comments