A Family Creatively Finds Room for a Rear Projector

A Family Creatively Finds Room for a Rear Projector

Sonia Zjawinski
May 4, 2009

When the family who lives in this Electronic Home House of the Year bronze winning pad decided to install a barrel ceiling in their home theater room, they cut out the possibility to mount their projector from the ceiling. There was no space on the backwall either and the family didn't want to have the projector sitting amongst their furniture. They turned to their installation team, who decided to install a rear-projection display with only 30 inches of breathing space...

"There wasn't enough space within the front wall to fit the projector behind the screen," Matt Peters of home systems installation company Wireless Home in Naples, Fla. explained to Electronic House. Peters and his team had to build a false wall in front of the existing wall in order to install Optoma's BigVizion rear-projector, which can beam a 100-inch display with just 30 inches of space between it and the screen. "Typically, you'd need close to 50 inches for a rear projector," says Peters.
The false wall also hides the family's Niveus server, which stores most of the family's music and video.

The set-up leaves a very clean and unobtrusive space that isn't monopolized by gizmos. We especially like the walls that feature oversized images of what we can only guess are family members of the home.

(Image: Giovanni Photography for Electronic Home)

Created with Sketch.