A Hallway Pass-Through Put To Great Use

Hallways don't always get a lot of attention when it comes to decor or functionality. Tight on space, Victoria gave her hallway a major makeover and turned it into functional space for her kids and a more attractive space for the whole family to enjoy.

Take it away, Victoria:

In anticipation of our most recent arrival, I had to move my two older girls into a shared bedroom. Their small bedroom presented a challenge of efficiently, effectively, and aesthetically cramming all the furniture and stuff required for the tiny inhabitants. The room did not prove to be made of rubber and, as such, I decided to spill it into the otherwise useless space that tends to be the hallway. And so, the area previously used for nothing more than "passing through" now houses a dresser, a small ubber-narrow closet (thanks Ikea - it's practically flat-packed even in it's assembled form!), and, most importantly, the vast array of the girls' colorful hair accessories that became a functional and decorative installation-of-sorts. 

This installation was also born out of the necessity for more space, which was largely lacking. And so, when all horizontal storage surfaces were filled to capacity, I turned towards the vertical ones, a strategy I've come to embrace. No space in a drawer? Dress it up and hang in on the wall as part of the decor! As with all other places in the house that are not specifically the kids' rooms, however, I like them to look like adults live there too. 

This hallway re-do presented the perfect place and opportunity for me to finally install the wallpaper I've coveted since before we even purchased this house. The Cole & Son Woods wallpaper. Normally, an item with such trend value would have me quickly lose interest, but despite the continued visibility and popularity of this particular wallpaper, I didn't. And so, I installed it not just on one main wall wall of my hallway, but chose to continue the towering forest of trees down (or up, as the case maybe) the stairs. It is pasted onto the stair runners such that when you stand at the bottom of the stairs, your eye is drawn up towards the ONLY spot in the house sporting a tall ceiling. 

To further complement the paper, I re-painted the rest of the hallway to a crisp white. This not only helps the paper really shine, but also provides a great canvas for the colorful makeshift hair station. I continued playing with vibrant colors by installing a gallery wall of family photos and funky canvas letters of our initials. I laid down a bold runner on the floor, which also served to deaden the terrible echo we used to experience. Seriously, that space was like a bullhorn amplifying every stuffy nose, dropped toy, and potty run. A touch of green on one of the otherwise white closet doors and a little red in the form of a boudoir-style chandelier and it was beginning to look a lot like Christmas!
Wonderful - thanks Victoria!

(Images: Olga Shibiko Photography)