A Little Spanish Apartment Grows Up

A Little Spanish Apartment Grows Up

98cac5b8824ffa9dfec076061c9bc13f5981f2d1?auto=compress&w=240&h=240&fit=crop
Nancy Mitchell
Nov 4, 2015
(Image credit: Diario Design)

The designers at Arquitectura-G faced a unique challenge when renovating this 365 square foot Barcelona apartment. The space, already on the small side, was subdivided into two rooms by a load-bearing wall that couldn't be moved. But rather than seeing this as a hindrance, they chose to embrace it as a design feature, creating an apartment with a unique layout and a unique livability.

(Image credit: Diario Design)

Their solution was to think of the apartment as two units, serving two distinct purposes. The kitchen (on the left side in the diagram below) forms the 'public' side of the apartment, with a table that can be moved to serve as a prep space, dining table, or bar.

(Image credit: Diario Design)
(Image credit: Diario Design)

On the other side of the divider is where it gets really interesting. This is the private area, with space for working, watching TV, lounging, and sleeping. The architects took advantage of the apartment's 15 foot ceilings to help them work all these things in. A staircase leads to a mezzanine level, from whence one can climb into a bed suspended above the living room below. (The apartment's owners, apparently, are not scared of heights.) Underneath the staircase the architects have included ample built-in storage; there's also a closet on the mezzanine level.

You can see more photos and read more about the design on Diario Design.

Created with Sketch.