A Top-of-the-Stairs Kid Hideaway

There are spots in every home that are wasted or underused. They may be small, awkwardly shaped or a bit inaccessible. I love seeing these spots turned into something useful or, even better, a bit magical. A smallish space at the top of the stairs in this Montreal home was transformed into an indoor cabin for two young children - and my inner child is jealous!

The home belongs to a family of four in the Mile End section of Montreal who hired design firm Biped as their architect. One of the main focuses of the home is the sculptural staircase which, with two skylights above, is the brightest part of the house. At the top of the stairs was a small area that could have become part of an adjacent bedroom, but instead was enclosed to become a child's hideaway. Cut outs at the top let in light and little windows allow the children to peek out and spy on the household. The spot can be used for reading, playing or just a place to get away for a bit. When the kids outgrow it, the plan is for the space to become a library.

The simplicity of the structure allows it to meld with the home's overall style which is especially important because of its central location. If you'd like to see more of this home, Biped wrote about the project on their blog.

(Images: Biped)