Before & After: A Converted Brooklyn Apartment Gets Some Quirky Color

Before & After: A Converted Brooklyn Apartment Gets Some Quirky Color

98cac5b8824ffa9dfec076061c9bc13f5981f2d1?w=240&h=240&fit=crop
Nancy Mitchell
Oct 17, 2014
(Image credit: Sweeten)

I don't know if you would choose to go back to kindergarten, if you had the choice, but Erica and Donna live there. Literally. Their Brooklyn apartment, a former Catholic kindergarten, had a lot going for it — high ceilings, big windows, beautiful wood floors. But it was lacking a certain something.

The apartment didn't need an extensive structural remodel — it had good bones, but something about it just wasn't coming together. Erica and Donna had accented the windows and doors with a red paint that, while it initially seemed like a good idea, began to feel a little jarring, and their mix of furnishings seemed a little haphazard, lost in the tall space. Through Sweeten, a network that connects New York-area homeowners with architects, designers, and contractors, the couple found Katherine, an interior designer who was able to bring just the right touches to transform their space.

(Image credit: Sweeten)

After: a few little changes make a big difference. Painting the sills white opens up the windows, and a yellow accent wall anchors the space. A bronze coating emphasizes the beam above and part of the sprinkler system, playing up the space's industrial aspects. The rest of the colors, and the furniture, are light and playful.

(Image credit: Sweeten)
(Image credit: Sweeten)

Here's another view of the living/dining room: everything feels much more calm and cohesive. A few things that helped a lot: adding a rug under the dining space, to unify the area; replacing the grouping of prints above the table with a single larger painting; and eliminating the clutter in the windowsills, for a cleaner look.

(Image credit: Sweeten)
(Image credit: Sweeten)

In the master bedroom, Katherine added an accent wall in bold blue, to give the room a focal point, and added a rug in the same color, which lengthens the space.

(Image credit: Sweeten)

A new bed and a new lamp (from the Apartment Therapy Classifieds!) give the space a lot more presence.

(Image credit: Sweeten)
(Image credit: Sweeten)

Here are few more views of the main space, to give you an idea of what Erica and Donna have going on. Lemon yellow and teal green — who would've known they would make such a harmonious combination?

To see sources and view more photos from Erica and Donna's home, check out the project page on Sweeten.

Created with Sketch.