Before & After: A Gut Renovation
in Ditmas Park

The Sweeten

Before its renovation, this brownstone in Ditmas Park (just south of Prospect Park in Brooklyn) hadn't been updated in 40 years. The finishes were starting to look a little dated, but more importantly, the house suffered from an antiquated floor plan. All of the rooms on the first floor were small and compartmentalized, and the walls that separated them  blocked any natural light to the middle of the house. 

Pin it button big

The homeowners worked with Slavica Nova Nikolic, R.A., of Urban Bond Creative. and Brooklyn-based Alan Michael Carpentry to transform their space into something lighter, brighter, and better for family living. Opening up the space meant taking care of lot of practical considerations: the team had to remove asbestos, reinforce the structure where walls were removed, and relocate plumbing, electrical, and HVAC. 

Pin it button big

And what a difference it makes! Although tearing down the walls is the most dramatic change, the kitchen also got a much-needed update. 

Pin it button big

From the dining room, you can see all the way through to the front of the house. Variations in ceiling height help to define the different spaces. 

Pin it button big

The new cabinetry in the kitchen is IKEA’s Ramsjo system. The new island provides tons of extra storage and counter space, and the wood counter adds warmth to the space. 

Pin it button big

The architect designed this buffet in the dining room for additional storage. Recessing the buffet into the wall gives it a custom look — but these cabinets are also from IKEA. 

Pin it button big

The powder room on the first floor injects a little bit of whimsy into the proceedings with bright colors and Flavor Paper's Brooklyn-themed toile. The recessed light above the toilet is a nice touch. 

To see more photos of the renovation, visit the project page on The Sweeten. You can also visit The Sweeten's main page to find architects, designers and contractors in the New York area, and to view more before and after projects. 

(Images: The Sweeten)