Combined Apartment by Wilkinson Architects

Combined Apartment by Wilkinson Architects

Aaron Able
Jan 31, 2011

Architect: Andrew Wilkinson of Wilkinson Architects
Clients: Scott & Michael
Location: West Village — New York, New York

By combining two adjacent pre-war apartments, Architect Andrew Wilkinson created an open-plan home full of light in Manhattan's West Village. Be sure to check out the Before & After images of the floorplan!

FROM WILKINSON ARCHITECTS:

After the acquisition of an adjacent duplex penthouse, the owners' approached Wilkinson Architects principal designer Andrew Wilkinson for their second project: to convert their two separate traditional pre-war Manhattan apartments into a spacious yet intimate home. The initial feel of the apartment felt awkward, dark and divided with no defined style, quite the opposite of what their current space offered.
In an effort to create an entirely new space, the architect made an early decision to combine the two units seamlessly into one spacious and inviting space. The owners preferred simplicity, the architect created exceptionally subtle manipulations of form and space, relying on shifts in light and shadows. To achieve architectural simplicity is no easy task. Supported by an enclosed steel framework, the architect created a large cantilevered raw steel and maple storage unit demising the office from the living space. The raw steel surface disguises the storage of LCD, audio visual equipment and an elevated fireplace into a clean reflective surface.
The setback terrace located on the second floor was originally accessible only through an awkward bedroom egress. The architect removed large portions of floor and structure to accommodate a larger stair opening. This staircase of steel and stone slabs lit from above by a large skylight roof creating an inviting pathway and a new entry to the setback terrace. Upon ascending to the second floor, a new horizontal composition of windows and doors reveals the expansive 50' long setback terrace. Plants and other natural elements became an integral component to the master bedroom's exterior view. Expanding the entirety of a confined urban apartment — vertically, horizontally, interior and exterior, these functional yet sophisticated spaces were created to be activated visual cues and connections.

PROFESSIONAL PROJECT SUBMISSION FORM
• Are you a designer/architect/decorator interested in sharing a residential project with Apartment Therapy readers? Contact the editors through our Professional Project Submission Form.

Created with Sketch.