Hidden Lines: A Home Carved Out of a Mountain

Hidden Lines: A Home Carved Out of a Mountain

Aaron Able
Dec 7, 2009

This guest bedroom and bathroom was carved out of the side of a mountain in Vals, Switzerland — but it is the cardboard vaulting that gives the space warmth and character. Designed by Studio JVM of the Netherlands, the idea was inspired by the medieval painting 'St. Jerome in his study' by Antonella da Messina.

The irregular lines of the cardboard vault are representative of the contours of the surrounding mountain — making the design specifically unique to the location of the home.

The 40mm cardboard panels were cut by a computer. It's remarkable how the stone space comes alive with the vaults and library shelving created within an inexpensive cardboard framework — perhaps a similar idea could be used in a open loft space or unremarkable post-war apartment.

For more images of the space, deemed "Hidden Lines" see Studio JVM and Dezeen | Hidden Lines by Studio JVM.

Images: Studio JVM

Created with Sketch.