Open-Air Addition Transforms Bungalow for Summer

Open-Air Addition Transforms Bungalow for Summer

Susie Nadler
Jul 16, 2009

We frequently find ourselves drooling over the renovations documented in Sunset, but this one really knocked our socks off. Here's a couple, Gus and Stephanie Koven, whose little bungalow failed to interact at all with its surroundings; there was just one tiny window that looked out on the backyard, and a low door to the yard which they likened to a tunnel. So they engaged an architect friend, Francois Perrin, to design an affordable addition that would incorporate the outdoors into their home, and now they think of the result as their "summer house." Details after the jump...

Essentially, Perrin extended the rooms at the back of the house, added a bathroom, and then covered all of the new space with a wood frame wrapped in a polycarbonate material called Polygal.

Since Polygal only costs $2 per square foot, it was a relatively affordable solution, and because it reflects light in summer and absorbs it in winter, it makes ideal use of the Venice, CA, climate. Sliding doors and windows provide ample cross-ventilation as well. During the warmer months, the Kovens take advantage of the open-air possibilities, basically living in their garden much of the time.

For more details about the design (and a before photo), take a look at the full story over at Sunset.

(Images: Lisa Romerein for Sunset)

Created with Sketch.