A Stylish Family Mudroom Connecting the House and Garage

Professional Project

Project by: Shawn Freeman Architect
Location: Toronto, Ontario, Canada

The project was for a young family in Toronto that needed an interior linkage between the existing garage and the back door of the house. Shawn Freeman created a mud room to link the two spaces and also to provide much needed storage for the active family.

The exterior corten steel cladding was chosen for it's ruggedness and also for it's slowly evolving patina. The weathering steel was used to visually knit together the solid brick walls of the existing home with the new walls of the mudroom.

The entry door has specially designed windows that match each family member's eye height at the time of construction. The windows are a way of capturing a moment in time in the family's life. The interior millwork includes a cantilevered bench and wall hung storage cubbies built with douglas fir. Deliberately varied ceiling heights include skylights and windows to provide natural light in the space.

Thanks Shawn!

(Images: Brenda Liu Photography)

You might also like

Categories

Family, Professional Project

As Apartment Therapy's Family Editor, Carrie covers design and modern homelife with children. A lapsed librarian, she lives in Brooklyn with her husband and two kids and is in contention to break the record for most hours spent at the playground.

10 Comments