Before & After: A Brooklyn Bathroom Turns Around

Before & After: A Brooklyn Bathroom Turns Around

98cac5b8824ffa9dfec076061c9bc13f5981f2d1?w=240&h=240&fit=crop
Nancy Mitchell
Sep 3, 2015

The second bathroom in Michelle and Brad's condo was in a strange state of flux. The home's previous owners had removed the bathtub with the hope of installing a washer and dryer, but since the addition of the washer and dryer was rejected by the co-op board, the bathtub was instead replaced with a couple of awkwardly placed IKEA cabinets. When a pipe burst in the apartment above, resulting in extensive water damage, Michelle and Brad started thinking seriously about a remodel — and reconfiguration — of the bathroom.

The thing that pushed them over the edge and convinced them that a remodel was inevitable was when a backup in the pipes resulted in even more water damage, this time in the kitchen. They decided that it was time to bite the bullet and make one project out the two spaces. You can read about the kitchen remodel here.

The big goal for the bathroom remodel was to re-orient the space: Brad and Michelle's least favorite thing about the bathroom was the way it opened into the living room, which made arranging furniture awkward, and wasn't great for privacy either. So they decided to turn that thing around.

(Image credit: Sweeten)

By turning what used to be a hall closet into a vestibule (with a smaller closet) that now leads to the bathroom, they were able to reclaim wall space in the living room, and give the new powder room a lot more privacy.

(Image credit: Sweeten)

A wall of cabinets in the bathroom helps make up for the storage that was lost when part of the closet was converted to a hallway. Brad had already placed the red IKEA ABTRACT upper cabinets and wanted lower cabinets to match, but there was one catch: the glossy red cabinets were already discontinued at IKEA. So the couple's contractor, Kris, fabricated cabinets to match. Having them custom made meant they could be fitted to the exact dimensions of the space — and also made to accomodate a little box, and a nifty little built-in nook for bathroom reading material.

(Image credit: Sweeten)
(Image credit: Sweeten)

The blank wall where the door was located previously was covered in a design from Flavor Paper's Warhol series. The design, called 'Crowd', depicts a crowd gathered for an Easter Mass at St. Peter’s Basilica in Rome. Warhol supposedly montaged himself into the crowd, for a bit of a 'Where's Waldo' effect. It's the perfect way to keep yourself occupied while you're doing your business.

Brad and Michelle found their contractor though Sweeten, a New York-area resource that connects homeowners with architects, designers, and contractors. You can read more about this project, see more photos, and find sources on the Sweeten blog.

Created with Sketch.