Before & After: An Awkward Brooklyn Kitchen Embraces its Potential

Before & After: An Awkward Brooklyn Kitchen Embraces its Potential

98cac5b8824ffa9dfec076061c9bc13f5981f2d1?w=240&h=240&fit=crop
Nancy Mitchell
Aug 14, 2016

This 'before' kitchen wasn't nearly as dire as some we've featured — it was just, well, awkward. A previous renovation left the kitchen floor covered in a dreary ceramic tile, with an awkward curb that guests continually tripped over. The kitchen was quite large, especially for a New York apartment, but the available space wasn't really utilized very well — for a kitchen this size, there wasn't really much counter space, and the only thing for guests to do during a party was stand around awkwardly. After living with this for six years, the homeowners, Becky and Sarah, decided it was time for a change.

(Image credit: Sweeten)

Sarah and Becky ultimately decided not just to replace the floor and cabinets, but to reconfigure the kitchen as well. The old L shape has been replaced by a wall of cabinets, a large central island with plenty of storage, and a new fridge surrounded by pantry cabinets.

(Image credit: Sweeten)

Between the line of cabinets on the kitchen's left side and the pantry cabinets surrounding the fridge, the couple's contractor added a new doorway between the kitchen and the hallway beyond, which improves the flow through the apartment.

(Image credit: Sweeten)

The new cabinets are IKEA bases with Semihandmade wood doors in a walnut color, which contrasts beautifully with the new white Ceasarstone cabinets.

Plenty of storage in the island — and in the pantry surrounding the refrigerator — means that Becky and Sarah were able to opt for open shelving on the left side of the kitchen, which opens the space up visually. The island also provides a spot for friends to gather when the two are entertaining, rather than just standing around.

(Image credit: Sweeten)
(Image credit: Sweeten)

The finishing touch to all this is the kitchen floor, a new parquet which the couple's contractor seamlessly matched to the old parquet, so that you'd hardly notice it's not original. The new, unbroken floor makes the living/kitchen/dining room seem much more spacious, and there's a lot less stumbling about.

Becky and Sarah found their contractor, Alan, on Sweeten, an online resource that connects homeowners with local design and construction experts for home renovations. You can read more about the project, see more photos, and find sources on the Sweeten blog.

Created with Sketch.