Before & After: Watch this Brooklyn Apartment Grow Up

Before & After: Watch this Brooklyn Apartment Grow Up

98cac5b8824ffa9dfec076061c9bc13f5981f2d1?auto=compress&w=240&h=240&fit=crop
Nancy Mitchell
Jun 20, 2017
(Image credit: Sweeten)

Hissan and Sophia found their dream home in Brooklyn, but the kitchen was less than ideal. Besides the out of date faux-cherrywood finish, the cabinetry also seemed squatty and inappropriate in the space, adapted to a room with much lower ceilings. In their quest to renovate the kitchen and make it more appropriate for the space, they also wanted to rework a long but awkward hallway, a necessary but not particularly attractive part of the unit's floorplan.

Anishka and Niya, the team of designers that the couple hired to help them transform their apartment, suggested replacing the kitchen's upper cabinets while keeping the lower ones, which were still in good shape. The upper cabinets were expanded several feet to take advantage of the space's height by adding storage and drawing the eye upward. These newer, taller cabinets, contrary to what you might think, make the space seem larger and loftier than the old ones. The renovation also includes an expansion of the kitchen cabinets, to incorporate a new pantry cabinet to the right of the fridge.

(Image credit: Sweeten)
(Image credit: Sweeten)

The new cabinets, all in white, blend nicely into the space. Hissan and Shophia chose a low-maintenance quartz for the countertops, and a beautiful Carrara marble for the backsplash and the side of the cabinets that faces the living area. The stainless steel appliances were left in place, except for the wine cooler, which was replaced with a pull-out trash bin.

(Image credit: Sweeten)

Another change in the main living area was the reclaimed dark beams that the designers installed along the ceiling, to add a bit of architectural character and give the home that raw, loft-like feel.

In the hallway, by contrast, the ceiling was dropped by a couple of feet. This conceals some less than attractive utilities that run down the length of the hallway, but also restores proportion to a previously cavernous space.

To add a little interest to a very long hallway, Anishka and Niya either replaced doors or added trim to existing ones, and painted them all in a dramatic dark grey. An accent wallpaper on one side of the hallway gives you something to look at while you're making your way to the kitchen.

(Image credit: Sweeten)

Hissan and Sophia found their designers, Anishka and Niya, on Sweeten, an online resource that connects homeowners with local design and construction experts for home renovations. You can read more about the project, see more photos, and find sources on the Sweeten blog.

Re-edited from a post originally published 9.20.16

moving--truck moving--dates moving--dolly moving--house moving--cal Created with Sketch. moving--apt