the world at home

A Renovated Home in London Is Full of Stunning Color Contrasts

We independently select these products—if you buy from one of our links, we may earn a commission. All prices were accurate at the time of publishing.
House tour cover

Can't-Miss House Tours Straight to Your Inbox

Keep up with our latest house tours each weekday with our House Tour of the Day newsletter

Post Image

Professional’s Name: Ana Engelhon
Company: Ana Engelhorn Interior Design
Location of Project: London, UK

This beautiful period building in the heart of Chelsea was a wonderful renovation to undertake. It was ready to move in when the new family arrived, but the kitchen was far too small for them, and the feel of the house wasn’t right. Most of the walls were painted beige and the worn, light green carpets added to the dreary atmosphere.

The first floor features a living room, reading room and study. We painted the reading room a dark red and put in soft grey curtains with a colourful floral pattern. When the wall lights are lit, it makes the whole space shimmer, creating a cosy, inviting atmosphere.

The initial brief was straightforward: bring the interior back to its origins by stripping away the carpets and finding out if the previous owner had left the 200-year-old original floorboards intact. The most daunting moment was peeling away the carpets from the sides and seeing a protective sheet underneath, covering the actual floor. This meant taking a risk and ripping out the carpets to find out what was beneath the sheet. The risk paid off, as perfectly imperfect floorboards were revealed and those that were too far gone were easily exchanged.

In addition to the dark green walls in the dining room, we put in deep varese magenta colored velvet curtains, introducing a gorgeous color contrast to the room. With a little coffee corner in the room, it forms a lovely space to enjoy meals or have a quick coffee. The dining room leads into the main entrance and hallway, which we painted a bright, sunny, welcoming yellow, contrasting well with the darker colored rooms.

Thank you for sharing this project, Ana Engelhon!